Odnos dece i roditelja u vreme covid 19 pandemije

RT-covid

Pandemija COVID-19 je nedvosmisleno poremetila mnoge veze i odnose, kako na globalnom nivou tako i na mikro planu. Jedna od glavnih tema i ujedno najveći izazov za sve nas je kako preživeti? Ovo preživljavanje je višeznačno (ne samo egzistencijalno ili vitalno već i psihološko). Biti nužno zatvoren u kući je jednako ugrožavajuća činjenica koliko i ta da se slobodno, bez poštovanja zaštitnih mera krećemo među ljudima. Nepovoljna epidemiološka situacija je stavila na ispit mnoge teme: fleksibilnost sistema, odgovornost gradjana, roditeljstvo…

Biti roditelj je velika odgovornost sama po sebi, ali van vanredne situacije odgovornost delimo i sa drugim činiocima sistema: predškolskom ili školskom ustanovom, baka i deka servisom, trenerima, i drugim školicama koja su dopunskog karaktera za decu. U vreme COVIDA i mera koje su bile rigorozne i za odrasle,  trebalo je objasniti maloj deci: šta je virus, koja je funkcija maske, zašto nije dozvoljena igra u parku itd. Najmlađi su tražili svoje pravo na zabavu i roditelji su bili prinuđeni da se sami pored svojih redovnih obaveza (kućnih i poslovnih) istinski posvete deci u kreiranju zabave i struktuiranju dana. Strpljenje, kreativnost, promena rutine, svime se bilo potrebno naoružati kako bi bili na visini zadatka.

Mnogi roditelji su se našli u problemu i osećali se preplavljeno i pod pritiskom obaveza koje su bile mnogobrojne na dnevnom nivou. Neretko su se osećali frustrirani i tu frustraciju prenosili na decu. Malo njih je na početku shvatalo da ova nepovoljna epidemiološka situacija ustvari može biti povoljna za porodicu. Mnogi roditelji su nadoknadili vreme sa svojom decom za koje su do sad bili uskraćeni. Stvaranja čvrstih veza kroz zajedničko provedeno vreme na zabavan, edukativan ili pasivan način je bonus koji su dobili i roditelji i deca. Razumevanje dečijih potreba je dobio veći prostor nego ranije, jer se nije nigde žurilo.

Ono što ih je posebno uznemiravalo je mogućnost da usled zaražavanja i smeštanja u Covid bolnice budu razdvojeni od dece kao i razmišljanjima gde će njihova deca biti i ko će o njima brinuti.

Deca su takođe imala mnogobrojna pitanja za njihov „stručni tim“ – njihove roditelje. Trebalo je pažljivo i koncizno odgovoriti tako da dete na predškolskom uzrastu shvati ozbiljnost situacije i da se u skladu sa njom pridržava nekoliko pravila. Ono što je poželjno, bez obzira na pojavu virusa jeste deci naglašavati potrebu dobro vođene lične higijene. Korona je dala priliku da roditelji ojačaju odnos poverenja sa detetom i da istinski posvete vreme u otkrivanju bezgraničnih moći i lepote njihovog uma.

Potrudite se da se organizujete u skladu sa novim zahtevima koje diktira epidemiološka situacija. Napravite raspored za odvojeno vreme od dece. Budite podrška sebi jer samo tako ste i podrška detetu. Potražite nekog sa kim ćete razgovarati o tome kako se osećate. Pravite pauzu kada vas dete naljuti i radite stvari koje vam smanjuju stres (meditirajte, slušajte muziku, čitajte)!

U ovome smo zajedno!

Kategorije:Roditeljski telefon