Kako se nositi sa naletima besa kod deteta?

RT-bes

Naleti besa su jako česti kod male dece. Oni su odraz načina kako izlaze na kraj sa svojim osećanjima. Važno je razumeti da su naleti besa normalna faza u razvoju. Roditelji mogu mnogo toga  učiniti da pomognu sebi i detetu u ovim izazovnim situacijama.

Roditelji se suočavaju sa napadima besa kod dece još od njihovog najranijeg uzrasta. Napadi besa često se ispoljavaju u vidu vrištanja, nekontrolisanog plakanja, šutiranja, lomljenja stvari, bacanja na pod, ukočenošću donjih ekstremiteta, zadržavanju daha, itd. Nalete besa, roditelji uglavnom doživljavaju dramatično, naročito ukoliko se ispoljavanje besa desi na javnom mestu, u prisustvu drugih ljudi. Ovakvo ponašanje deteta kod roditelja budi snažno osećanje bespomoćnosti i sumnju u roditeljske veštine.

Dragi roditelji, važno je da znate, napadi besa kod dece predstavljaju normalnu fazu dečjeg razvoja. Obično se javljaju u uzrastu između prve i treće godine života, u podjednakoj meri kod devojčica i kod dečaka. Naleti besa kod dece su način kako deca na mlađem uzrastu izlaze na kraj sa različitim, često preplavljujućim osećanjima. Faza besa kod dece predstavlja želju za većom samostalnošću i ispitivanjem granica samostalnosti. Međutim, postavlja se pitanje kako se ophoditi prema detetu koje uprkos završetku razvojne faze, i dalje ima napade besa koji su u međuvremenu postali intenzivniji i učestaliji.

Bes je posledica (manifestacija) primarne emocije koju dete oseća, a koju je neophodno istražiti kako bi pred naletima besa mogli adekvatno da se postavimo. Uzroci besa kod dece mogu biti: odbacivanje, krivica, glad, umor, stres, tuga, frustracija. Detetu je potrebno postaviti jasne zahteve i ograničenja. U postavljanju zahteva i ograničenja treba biti jasan i dosledan. Roditelji treba da zastupaju jedinstven stav pred detetom. Proverite da li dete redovno jede, spava, da li je pod stresom. Ne zanemarujte činjenicu da i deca svakodnevno doživljavaju stres. Ostanite mirni pred naletima besa, ne dozvolite da Vas dete uvuče u stanje besa, pomozite detetu da se smiri kako bi mogli da razgovarate. Vodite računa o Vašoj gestikulaciji i trudite se da sačuvate miran ton tokom obraćanja. Razgovarajte o uzrocima kada se dete smiri. Preispitajte kako Vi reagujete u stresnim situacijima, da li kao roditelj nudite pozitivan model. Imajte na umu da deca razmišljaju na crno beli način. Pokušajte da im pomognete da svet oko sebe posmatraju iz više perspektiva. Ne nagrađujte napade besa tako što ćete udovoljiti zahtevu deteta ili se svađati. Pohvalite dete kad postigne kontrolu nad emocijama i kad prekine napad besa. Naučite da prepoznate situacije koje će izazvati nalet besa, kao i izazivače naleta besa. Podsetite Vaše dete da ste i Vi nekad bili mali i da niste nešto voleli. Deci je bitna mogućnost izbora, dozvolite im da biraju između dve stvari. Kada su u pitanju mala deca, stvari koje dete ne sme da dira, držite van domašaja. Započnite novu aktivnost umesto one koja ih frustira ili je zabranjena. Kad se dete smiri, ako Vam da dozvolu, priđite mu i zagrlite ga.

Deca koja često imaju nalete besa su deca koja su obeshrabrena. Pomozite im da steknu neophodno samopouzdanje. Ne upadajte u zamku i ne osuđujte sebe kao roditelja, učenje na greškama je deo roditeljstva.

Kategorije:Roditeljski telefon