Kako roditelji mogu da pomognu deci da pronađu prijatelje i da se socijalizuju?

RT-prijatelji

Deca su, kao i odrasli, društvena bića i vole osećaj pripadnosti i komunikacije sa drugima. Ukoliko dete ima malo socijalnih kontakata imaće manje mogućnosti da razvije veštine, kao što su dogovor, samospoznaja, regulisanje emocija, rešavanje sukoba, odnos prema drugima, deljenje. Socijalne veštine nisu urođene, već se uče. I dok neka deca sa lakoćom ostvaruju nove kontakte, za neku drugu je i sama pomisao da priđu svom vršnjaku zastrašujuća.

Značaj ostvarivanja prijateljskih odnosa zavisi prvenstveno od uzrasta deteta. Deca mlađeg kalendarskog uzrasta (2-3 godine) većinu vremena provode igrajući se samostalno. Predškolski uzrast karakterišu tzv. “prolazna” prijateljstva. Od četvrte do sedme godine, deca se povezuju kroz zajedničke aktivnosti i traže drugare koji se baš kao i oni igraju  autićima ili kockicama.  Razvoj dubljih prijateljstava počinje u školskom uzrastu. Deca se ne povezuju samo zajedničkim aktivnostima, već su posvećeni jedni drugima i to je uzrast kada se javljaju „srčana prijateljstva“. Oko desete i jedanaeste godine deca sa prijateljima počinju da dele tugu, da poveravaju tajne i prijatelji dobijaju veći i dublji značaj u životu deteta. Tokom puberteta i adolescencije prijatelji pružaju emocionalnu podršku, sigurnost i jačaju samopouzdanje.

Razlozi zbog kojih dete može imati poteškoće u stvaranju prijateljstava.

Vaše dete može da ima poteškoće da uspostavi kontakt sa drugarima zbog nedostatka samopouzdanja. Kod dece je kao i kod odraslih prisutan strah od odbijanja. Ukoliko je dete stidljivo ili introvertno postoji mogućnost da se ne oseća prijatno u grupi. Dete koje nema izgrađene socijalne veštine svojim “šefovanjem” i dominacijom, može da deluje odbojno drugoj deci. Postoji mogućnost i da je Vaše dete na različitom kognitivnom nivou od svojih vršnjaka i da preferira društvo starije dece. Adolescenti mogu da imaju teškoće prilikom sklapanja prijateljstava usled promena u vidu polaska u srednju školu, preseljenja kao i iskustva sa vršnjačkim nasiljem.

Nekoliko konkretnih saveta kako da pomognete svom detetu da ostvari socijalne kontakte.

Potrebno je da se utvrdi koji od pomenutih uzroka utiče na teškoće u sklapanju prijateljstava. Neophodno je da razgovarate otvoreno sa svojim detetom o tome, šta Vaše dete podrazumeva pod prijateljem? Šta ono misli, kako se sklapaju prijateljstva?  Važno je da saslušate dete i da se stavite u njegovu kožu. Neke od mogućnosti koje su Vam na raspolaganju su pozivanje vršnjaka u goste, deljenje igračaka, itd.  Za decu kod koje nije prirodno da ostvare socijalni kontakt, može da bude poučno da posmatraju svoje vršnjake. Roditelji treba da razgovaraju sa decom o tome šta su uočili prilikom posmatranja drugih, šta su procenili kao dobro ili loše ponašanje a mogu da predlože i svoje ideje, kako bi olakšali deci. Deca mlađeg uzrasta mogu da uče nove veštine ponašanja kroz čitanje knjiga i postavljanje pitanja o postupcima junaka. Bitno je pomenuti i da naš izgled i stav utiču na utisak koji ostavljamo na druge. Roditelji mogu da vežbaju sa decom da zauzmu čvrst stav, npr. da stoje uspravno i govore jasno dok gledaju drugu osobu. Dete može i da glumi i da se postavi u različite uloge (nesigurnih, agresivnih, čvrstih). Ukoliko dete pokazuje ogroman otpor čak i da priđe drugom detetu, roditelji mogu to da urade zajedno sa njim. Možete da predložite zajedničko druženje sa drugom decom i njihovim roditeljima. Potrebno je i da roditelj uloži sopstvenu energiju i da bude aktivan. Možete da predložite zajedničku igru a kasnije da se povučete kada situacija bude manje napeta. Škola nije jedino mesto gde deca mogu da vežbaju socijalne veštine. Upišite dete na neki timski sport, ples, glumu, hor ili drugu sekciju. Iskustva i samopouzdanje koje deca stiču u zajedničkim aktivnostima pomažu i u školskom kontekstu. Razgovarajte i sa nastavnicima, budući da često imaju bolji uvid u socijalne veštine Vašeg deteta. Prosvetni radnici mogu da budu značajan saveznik za dete u povezivanju sa prijateljima. Nekada je potrebno i da potražite pomoć stručnjaka. Postoje brojne radionice kao i grupe podrške za decu i adolescente koji imaju teškoće u uspostavljanju socijalnih kontakata. 

Za kraj, budite svesni da ne možete da stvorite prijatelje za svoje dete. Dete mora samo da se socijalizuje i zato treba da mu pružite dovoljno prostora. Razgovarajte otvoreno i iskreno sa svojim detetom. Ne forsirajte dete već poštujte njegove izbore. Roditeljska podrška i ohrabrenje su preko potrebni za sklapanje prijateljstava.

Kategorije:Roditeljski telefon