Kako pomoći detetu da razvije samopouzdanje

RT-samopuzdanje

Samopouzdanje ili slika o sebi je važan faktor koji umnogome može uticati na kvalitet života vašeg deteta. Razvoj samopouzdanja razvija se od najranijeg perioda i vezan je pre svega za način zadovoljavanja detetovih bazičnih potreba kao i na emotivni odnos koji je dete izgradilo sa bliskim osobama. Primarna porodica i način vaspitanja prvi su faktori koji utiču na razvoj samopuzdanja kod deteta.

Nije retkost da se roditelji suočavaju sa pitanjem kako mogu da pomognu detetu da izgradi svoje samopouzdanje i da li postoji granica nakon koje ne mogu ništa da učine po tom pitanju!? I pored toga što je najraniji period života jako važan u formiranju slike o sebi, brojni su načini na koje možete pomoći detetu da svoje viđenje sebe podigne na viši nivo. Jedan od važnih preduslova jeste da stvorite toplo porodično okruženje koje će omogućiti vašem detetu da razvije pozitivnu sliku o sebi. Sigurnost i ljubav će stvoriti dobru bazu za dalji razvoj samovrednovanja vašeg deteta. Najraniji period vezan je pre svega za igru.

Kroz igru dete razvija veštinu komunikacije, saradnje, interakcije. Trudite se da aktivno učestvujete u zajedničkim igrama, pohvalite trud koji ulaže u samoj igri, iako možda krajnji cilj nije ispunjen pokažite mu da vrednujete njegovo zalaganje.

Deca su vrsni posmatrači svojih najbližih, stoga potrudite se da budete dobar model svojoj deci. Ukoliko ste i sami skloni pesimizmu, generalizacijama, prestrogi ste prema sebi ili skloni korišćenju rečenica tipa: „kako sam glupa“, „ništa ne umem“, „baš sam smotana“ velika je verovatnoća da će i vaše dete preuzeti taj model.

Pokušajte da ne upoređujete svoje dete sa drugom decom. Pokažite mu da je vredno samo po sebi, da je posebno, jedinstveno i samim tim u redu ako ostvaruje drugačije rezultate u odnosu na drugu decu.

Kada imate očekivanja od vašeg deteta potrudite se da mu ne zadajete prevelike ciljeve čije neispunjenje može stvoriti osećaj frustiranosti i neadekvatnosti. Svako dete će težiti da na taj način zadovolji vaša očekivanja.

Ukoliko želite da date detetu do znanja da vam se ne dopada njegovo ponašanje budite sigurni da svoju ljutnju izražavate prema određenom ponašanju, da vaša ljutnja nije usmerena prema detetovoj ličnosti.

Ne zaboravite da mu ostavite prostor za svoju samostalnost, naravno da će se na tom putu nalaziti puno grešaka ali mu dozvolite da razvije svoje individualne veštine, potrebe, interesovanja, ideje. Pokažite mu da je voljen čak i kada greši, bezuslovna ljubav će mu omogućiti osećaj pripadnosti i vrednosti čak i kada greši.

Ne ustručavajte se da sa njim podelite i neka svoja iskustva neuspeha, stavite mu do znanja da su i greške ili neuspesi sastavni deo naših života.

I dragi roditelji, ne brinite. Samopouzdanje se uči i to ne prestaje sa detetovim razvojem. Pomozite svojoj deci da na svet gledaju sa vedrije, pozitivnije strane jer će im sigurno biti mnogo lakše da se suoče sa svim izazovima sa kojima će se susretati. Jednako je važno da im pokažete da ih volite,  da ste tu za njih, da ih slušate, razumete, cenite, podržavate…

Kategorije:Roditeljski telefon